🇾đŸ‡Ș En dag, Jennifer

TÀnk om enda vÀgen framÄt Àr att resa tillbaka? Ett sÀtt att ta reda pÄ det Àr att lÀsa min debutroman En dag, Jennifer. Boken kommer först ut pÄ engelska i augusti, utgiven av HarperCollins Canada, följd av de svenska och finska översÀttningarna i september, utgivna av HarperCollins Nordic.

âžĄïžÂ Du hittar boken pĂ„ Akademibokhandeln eller Adlibris.
âžĄïžÂ Ljudbok? UpplĂ€sare: Anton Körberg. Storytel / Bookbeat
âžĄïžÂ Risto svarar pĂ„ nĂ„gra frĂ„gor
âžĄïžÂ En dag, Jennifer i pressen
âžĄïžÂ Följ med till bokens vĂ€rld pĂ„ Instagram: @somedayjenniferbook.


Peter sitter fast. Hans karriÀr stÄr still, vÀnnerna trÀffar han bara pÄ Facebook och hans romantiska liv har nÄtt sitt bÀst före-datum. Men efter att en kvÀll ha tittat pÄ Tillbaka till framtiden fÄr han en idé: han ska resa tillbaka till den tid dÄ hela livet lÄg öppet framför honom. DÄ hans enda bekymmer var  vilka stentvÀttade jeans han skulle ta pÄ sig och vilken tjej som satt bredvid honom pÄ engelskalektionen. Tillbaka till 1986.

Sagt och gjort. Han stÀnger av sin mobil och flyttar in i sitt gamla pojkrum. Han lÄter hÄret vÀxa och hÀnger sig helt Ät sitt projekt, som egentligen har ett enda mÄl: Att fÄ en andra chans med hans första stora kÀrlek, Jennifer. Men tidsresor har sina komplikationer. SÀrskilt nÀr alla andra runt omkring honom befinner sig i nuet.

En dag, Jennifer Àr en romantisk berÀttelse om en mans livskris, om jakten pÄ lycka och att slutligen hitta sig sjÀlv.


“En dag, Jennifer av Risto Pakarinen Ă€r inte lik nĂ„gon bok som jag tidigare har lĂ€st 
 Tyckte vĂ€ldigt mycket om boken. Den Ă€r mycket vĂ€lskriven, har hĂ€rlig humor, men Ă€ven en del svĂ€rta.”

Res tillbaka i tiden med En dag, Jennifers spellista. SlÀpp hockeyfrillan fri och rÀtta till axelvaddarna för minst tre timmars hÀrlig Ättiotalsnostalgi. Frankie say RELAX!

Och hÀr Àr samma spellista pÄ YouTube: https://tinyurl.com/somedayjennifer


“Where we’re going, we don’t need 
 roads.” Höj volymen till 88 och följ med till Hill Valley och Tillbaka till framtidens soundtrack!


FAQ

Q: Är En dag, Jennifer en sann historia?
A: Nej, jag Àr gift med Jessica.

Q: Handlar den om dig sjÀlv?
A: Det var inte jĂ€ttesvĂ„rt för mig att relatera till en medelĂ„lders mans i livskris, Ă€ven om jag aldrig har gjort vad Peter gör i boken. Jag har sett Tillbaka till framtiden minst tjugo gĂ„nger och skulle gĂ€rna Ă€ga en egen biograf
 Men Ă€ven om jag som alla andra finlĂ€ndska studenter gick pĂ„ skoldansen, sĂ„ fanns aldrig Jennifer eller nĂ„gon som liknar henne. Jag liksom andra undrar vĂ€l alltid vad som hade hĂ€nt om man hade valt den dĂ€r andra dörren.

Q: Vem Àr du?
A. Klicka hÀr för min CV. För lite mer: jag föddes i Helsingfors, och bor nu i Sollentuna med min fru, tvÄ barn och goldendoodlen Luffe. Jag planerade aldrig att bli frilansskribent, men det Àr det jag har sysslat med de senaste femton Ären. Jag har en examen i ekonomi frÄn Helsingfors Handelshögskola, och hade planer pÄ att antingen jobba inom marknadsföring eller bli hockeyagent. Livet tog mig i stÀllet till en contentbyrÄ i Stockholm, dÀr jag bland annat fick skrivuppdrag som blev lÀngre och lÀngre tills jag plötsligt var fullfjÀdrad skribent.
Jag har kombinerat skrivandet med mitt hockeyintresse och bÄde tÀckt vÀrldsmÀsterskap och OS för internationella hockeyfederationen, och NHL och större matcher i Europa sedan 2003.
NÀr jag fick idén till min första roman, bestÀmde jag mig för att ge skrivandet en Àrlig chans. Och det gick ju bra. Someday Jennifer kommer ut pÄ engelska i augusti genom HarperCollins Canada, och pÄ svenska och finska genom HarperCollinsNordic i september.

Q: SÄ det hÀr Àr din debutroman?
Exakt. Jag har skrivit flera böcker om hockey, och mitt senaste projekt var att översÀtta och redigera Teemu SelÀnnes biografi. Men En dag, Jennifer Àr min debutroman, och det Àr vÀldigt spÀnnande!

Q: Hur fick du idén till En dag, Jennifer?
A. IdĂ©n kom nĂ€r jag promenerade hem frĂ„n gymmet genom regnrusket och lyssnade pĂ„ min Spotifylista “The only playlist you’ll ever need”. Plötsligt hörde jag huvudpersonen Peter i mitt huvud.

Q: Vad sa han?
A: Han sa att han hade fÄtt nog och ville Äka tillbaka i tiden. Och att han hade listat ut hur han skulle göra det.

Q: Vad hÀnde sen?
A: Jag kom hem och började att skriva. I hemlighet. Jag berĂ€ttade inte för nĂ„gon att jag skrev pĂ„ en roman, inte ens min fru. Jag gjorde som Seinfeld – satte ett mĂ„l för antal ord per dag och var noga med att hĂ„lla det. Varje dag gjorde jag ett stort svart kryss i min kalender nĂ€r jag nĂ„tt mĂ„let och bröt aldrig kedjan. Ett par mĂ„nader senare hade jag det första utkastet fĂ€rdigt. DĂ„ berĂ€ttade jag för Jessica, som Ă€r den första som lĂ€ser allt jag skriver.

Q: Varför Tillbaka till framtiden?
A: *flÀmt!!*

Q: SkÀmt Äsido, varför spelar Tillbaka till framtiden sÄ stor roll för handlingen? Varför inte andra klassiker, som Ombytta roller eller E.T.?
A: Det Ă€r en fantastisk film, förmodligen den bĂ€sta jag nĂ„gonsin sett. Tidsresetemat var perfekt för handlingen, och att Peter skulle bjuda in Christopher Lloyd till Atlas-premiĂ€ren. Jag behövde inte ens vĂ€lja filmen – det skulle inte finnas nĂ„gon En dag Jennifer utan Tillbaka till framtiden.

Q: Var det sjÀlvklart att förlÀgga handlingen till 80-talet?
A: Egentligen utspelar den sig 2016, men Peter Àr en tidsresenÀr och vill Äka tillbaka till 80-talet. Det var ett enkelt val för mig, som var tonÄring dÄ och verkligen prÀglats av den tiden.

Q: En dag, Jennifer Àr en feelgood-bok i rom-com-traditionen. Var det planen frÄn början?
A: Det Àr absolut en feelgood-bok, och det var absolut tanken frÄn början. Jag ville skriva en bok dÀr problemen inte skulle handla om liv och död, och dÀr slutet var lyckligt. Jag ville lÀsa en bok som gav mig hopp och dÀr jag fick en paus frÄn livets alla hemskheter. NÄgot som huvudpersonen inser nÀr han kÀmpar sig fram Àr att om du verkligen vill och försöker göra nÄgot, sÄ kan du Ästadkomma vad som helst. Om det lÄter bekant, sÄ Àr det vad Doc Brown sÀger till Marty i Tillbaka till framtiden. Det som Peter inte har förstÄtt tidigare dock, Àr att man mÄste ÀndÄ kÀmpa för det.
Jag kan garantera att boken fÄr dig att kÀnna dig glad!

Q: Boken Àr vÀldigt filmisk. Vilka ska spela Peter och Jennifer?
A: *skratt*. Martin Freeman och Lea Thompson.

Q: PĂ„ riktigt?
A: Nej. Det finns ingen film. :)

Q: Hur mycket research gjorde du för boken?
A: Jag brukar sÀga att jag gjorde min research genom att leva mig igenom 80-talet, men nu nÀr jag tÀnker efter sÄ inser jag hur mycket research jag egentligen gjorde. Jag grÀvde fram detaljer om musiken och filmerna, och hÀngde i timmar pÄ Kungliga biblioteket och lÀste gamla tidningar frÄn 80-talet, och förestÀllde mig hur det skulle vara att Äka tillbaka och lÀsa om vÀrldshÀndelserna en andra gÄng, fast med facit i hand.

Q: Jag skulle gÀrna besöka Kumpunotko. Ligger det i Finland?
A: Ja och nej. Du hittar det inte pÄ Google Maps eftersom orten inte existerar (Kumpunotko Àr en översÀttning av Hill Valley), men samtidigt Àr det en typisk smÄstad i Finland. Alla har ett torg, en bank, en bio (de flesta i alla fall), en huvudgata med affÀrer. Och precis som Peters pappa, sÄ finns det invÄnare som verkar kÀnna alla.

Q: Vilka Àr de tio bÀsta sÄngerna att skriva till?
A: Mycket bra frÄga! Jag slÀppte lös min inre Kim (för dig som inte har lÀst En dag, Jennifer Àn sÄ Àger han skivaffÀren), och efter en tvÄ timmars diskussion fram och tillbaka sÄ kommer listan hÀr:

1. Don’t Stop Me Now by Queen
2. Live Every Moment by REO Speedwagon
3. We’re Not Gonna Take It by Twisted Sister
4. Night by Bruce Springsteen
5. Don’t Leave Me This Way by the Communards
6. Hysteria by Def Leppard
7. I Surrender by Rainbow
8. Song for Whoever by Beautiful South
9. Come On Eileen by Dexy’s Midnight Runners
10. Flashdance 
 what a feeling by Irene Cara

Press

âžĄïžÂ Nu kommer feelgood-debuten som gav sportjournalisten frĂ„n Stockholm vĂ€rldskontrakt! (Pressmeddelande)
âžĄïžÂ Risto Pakarinen tog vĂ€gen via Kanada till Sverige med sin debutroman (Boktugg)
âžĄïžÂ Risto frĂ„n Sollentuna fick vĂ€rldskontrakt direkt med romandebuten (Mitt i)
âžĄïžÂ Fem frĂ„gor till Risto (Scandinavian Traveler, pĂ„ engelska, pdf)
âžĄïžÂ “Kometfinnen” som gĂ€st hos Nina & Johannas Debutera eller Dö-podcast.

Sagt om En dag, Jennifer:

”Nostalgisk, rolig och lite finskt smĂ„dyster roman som blivit en smĂ€rre vĂ€rldssuccĂ©â€.
– Femina (13/2019)

“Kul idĂ© och hĂ€rlig Ă„terblick!”
– Aftonbladet Söndag (27/10/2019)

“Gotta ner er i 80-talsreferenser och feelgood pĂ„ hög nivĂ„ med En dag, Jennifer! En av de bĂ€sta böcker jag lĂ€st. ⭐⭐⭐⭐⭐”
Snowglitterbooks

“En dag, Jennifer Àr charmig, rolig och underhĂ„llande lĂ€sning.”
Hyllan

“En dag, Jennifer av Risto Pakarinen Ă€r inte lik nĂ„gon bok som jag tidigare har lĂ€st  
 fick lite samma kĂ€nsla i mig nĂ€r jag lĂ€ste boken, som jag fick nĂ€r jag lĂ€ste den amerikanske författaren Jonathan Troppers böcker, som jag ocksĂ„ tyckte vĂ€ldigt mycket om. Rekommenderar absolut varmt boken.”
Bims blogg

“En dag, Jennifer bjuder pĂ„ sĂ„ mycket vĂ€rme och nostalgi. 80-talet tar verkligen plats i denna bok, allt frĂ„n musiken och filmerna. Den hĂ€r boken gav mig massor med underhĂ„llning att jag bara kan ge den betyget ⭐⭐⭐⭐⭐.
Det hÀr Àr vad jag kallar en hÀrlig och charmig feelgood!
– Mell’s a geek

“Det Ă€r en otroligt charmig roman som vĂ€rmer hjĂ€rtat 
 mĂ„nga mĂ€n kan lockas att lĂ€sa feelgood tack vare den hĂ€r boken! En dag, Jennifer Ă€r en varm debutroman.”
Villivonkasbooks

En dag, Jennifer Ă€r en nostalgisk resa till 80-talet med stor igenkĂ€nningsfaktor i alla fall för mig 
 Jag blir vĂ€ldigt charmad av den hĂ€r boken och ser fram emot fler böcker av den hĂ€r författaren.”
– Pirjo

“[En dag, Jennifer] Ă€r en hĂ€rlig feelgood i “Tillbaka till framtiden” – anda 
 En mycket bra debutroman. Om du har vĂ€xt upp pĂ„ 80-talet sĂ„ rekommenderar jag den extra mycket!”
– Tina Danielsson, Bokformen

“En dag, Jennifer Àr en riktigt bra debut, och jag gillar anslaget i berĂ€ttartonen. Det finns humor och charm som sveper med mig som lĂ€sare.”
–
Lottens Bokblogg

Jag saknar boken nĂ€r den Ă€r utlĂ€st och kommer pĂ„ mig sjĂ€lv med att fundera över vad som ska hĂ€nda och hur det gĂ„r för Peter. NĂ€r jag kommer pĂ„ att boken Ă€r slut blir jag besviken 
  sĂ„ Ă€r boken pĂ„ det hela en fullpott! En hĂ€rlig blandning av humor och vĂ€rme.
– Saras Bokhyllor