En dag, Jennifer

Tänk om enda vägen framåt är att resa tillbaka? Ett sätt att ta reda på det är att läsa min debutroman En dag, Jennifer. Boken kommer först ut på engelska i augusti, utgiven av HarperCollins Canada, följd av de svenska och finska översättningarna i september, utgivna av HarperCollins Nordic.

➡️ Du hittar boken på Akademibokhandeln eller Adlibris.
➡️ Ljudbok? Uppläsare: Anton Körberg. Storytel / Bookbeat
➡️ Risto svarar på några frågor
➡️ En dag, Jennifer i pressen
➡️ Följ med till bokens värld på Instagram: @somedayjenniferbook.


Peter sitter fast. Hans karriär står still, vännerna träffar han bara på Facebook och hans romantiska liv har nått sitt bäst före-datum. Men efter att en kväll ha tittat på Tillbaka till framtiden får han en idé: han ska resa tillbaka till den tid då hela livet låg öppet framför honom. Då hans enda bekymmer var  vilka stentvättade jeans han skulle ta på sig och vilken tjej som satt bredvid honom på engelskalektionen. Tillbaka till 1986.

Sagt och gjort. Han stänger av sin mobil och flyttar in i sitt gamla pojkrum. Han låter håret växa och hänger sig helt åt sitt projekt, som egentligen har ett enda mål: Att få en andra chans med hans första stora kärlek, Jennifer. Men tidsresor har sina komplikationer. Särskilt när alla andra runt omkring honom befinner sig i nuet.

En dag, Jennifer är en romantisk berättelse om en mans livskris, om jakten på lycka och att slutligen hitta sig själv.


“En dag, Jennifer av Risto Pakarinen är inte lik någon bok som jag tidigare har läst … Tyckte väldigt mycket om boken. Den är mycket välskriven, har härlig humor, men även en del svärta.”

Res tillbaka i tiden med En dag, Jennifers spellista. Släpp hockeyfrillan fri och rätta till axelvaddarna för minst tre timmars härlig åttiotalsnostalgi. Frankie say RELAX!

Och här är samma spellista på YouTube: https://tinyurl.com/somedayjennifer


“Where we’re going, we don’t need … roads.” Höj volymen till 88 och följ med till Hill Valley och Tillbaka till framtidens soundtrack!


FAQ

Q: Är En dag, Jennifer en sann historia?
A: Nej, jag är gift med Jessica.

Q: Handlar den om dig själv?
A: Det var inte jättesvårt för mig att relatera till en medelålders mans i livskris, även om jag aldrig har gjort vad Peter gör i boken. Jag har sett Tillbaka till framtiden minst tjugo gånger och skulle gärna äga en egen biograf… Men även om jag som alla andra finländska studenter gick på skoldansen, så fanns aldrig Jennifer eller någon som liknar henne. Jag liksom andra undrar väl alltid vad som hade hänt om man hade valt den där andra dörren.

Q: Vem är du?
A. Klicka här för min CV. För lite mer: jag föddes i Helsingfors, och bor nu i Sollentuna med min fru, två barn och goldendoodlen Luffe. Jag planerade aldrig att bli frilansskribent, men det är det jag har sysslat med de senaste femton åren. Jag har en examen i ekonomi från Helsingfors Handelshögskola, och hade planer på att antingen jobba inom marknadsföring eller bli hockeyagent. Livet tog mig i stället till en contentbyrå i Stockholm, där jag bland annat fick skrivuppdrag som blev längre och längre tills jag plötsligt var fullfjädrad skribent.
Jag har kombinerat skrivandet med mitt hockeyintresse och både täckt världsmästerskap och OS för internationella hockeyfederationen, och NHL och större matcher i Europa sedan 2003.
När jag fick idén till min första roman, bestämde jag mig för att ge skrivandet en ärlig chans. Och det gick ju bra. Someday Jennifer kommer ut på engelska i augusti genom HarperCollins Canada, och på svenska och finska genom HarperCollinsNordic i september.

Q: Så det här är din debutroman?
Exakt. Jag har skrivit flera böcker om hockey, och mitt senaste projekt var att översätta och redigera Teemu Selännes biografi. Men En dag, Jennifer är min debutroman, och det är väldigt spännande!

Q: Hur fick du idén till En dag, Jennifer?
A. Idén kom när jag promenerade hem från gymmet genom regnrusket och lyssnade på min Spotifylista “The only playlist you’ll ever need”. Plötsligt hörde jag huvudpersonen Peter i mitt huvud.

Q: Vad sa han?
A: Han sa att han hade fått nog och ville åka tillbaka i tiden. Och att han hade listat ut hur han skulle göra det.

Q: Vad hände sen?
A: Jag kom hem och började att skriva. I hemlighet. Jag berättade inte för någon att jag skrev på en roman, inte ens min fru. Jag gjorde som Seinfeld – satte ett mål för antal ord per dag och var noga med att hålla det. Varje dag gjorde jag ett stort svart kryss i min kalender när jag nått målet och bröt aldrig kedjan. Ett par månader senare hade jag det första utkastet färdigt. Då berättade jag för Jessica, som är den första som läser allt jag skriver.

Q: Varför Tillbaka till framtiden?
A: *flämt!!*

Q: Skämt åsido, varför spelar Tillbaka till framtiden så stor roll för handlingen? Varför inte andra klassiker, som Ombytta roller eller E.T.?
A: Det är en fantastisk film, förmodligen den bästa jag någonsin sett. Tidsresetemat var perfekt för handlingen, och att Peter skulle bjuda in Christopher Lloyd till Atlas-premiären. Jag behövde inte ens välja filmen – det skulle inte finnas någon En dag Jennifer utan Tillbaka till framtiden.

Q: Var det självklart att förlägga handlingen till 80-talet?
A: Egentligen utspelar den sig 2016, men Peter är en tidsresenär och vill åka tillbaka till 80-talet. Det var ett enkelt val för mig, som var tonåring då och verkligen präglats av den tiden.

Q: En dag, Jennifer är en feelgood-bok i rom-com-traditionen. Var det planen från början?
A: Det är absolut en feelgood-bok, och det var absolut tanken från början. Jag ville skriva en bok där problemen inte skulle handla om liv och död, och där slutet var lyckligt. Jag ville läsa en bok som gav mig hopp och där jag fick en paus från livets alla hemskheter. Något som huvudpersonen inser när han kämpar sig fram är att om du verkligen vill och försöker göra något, så kan du åstadkomma vad som helst. Om det låter bekant, så är det vad Doc Brown säger till Marty i Tillbaka till framtiden. Det som Peter inte har förstått tidigare dock, är att man måste ändå kämpa för det.
Jag kan garantera att boken får dig att känna dig glad!

Q: Boken är väldigt filmisk. Vilka ska spela Peter och Jennifer?
A: *skratt*. Martin Freeman och Lea Thompson.

Q: På riktigt?
A: Nej. Det finns ingen film. :)

Q: Hur mycket research gjorde du för boken?
A: Jag brukar säga att jag gjorde min research genom att leva mig igenom 80-talet, men nu när jag tänker efter så inser jag hur mycket research jag egentligen gjorde. Jag grävde fram detaljer om musiken och filmerna, och hängde i timmar på Kungliga biblioteket och läste gamla tidningar från 80-talet, och föreställde mig hur det skulle vara att åka tillbaka och läsa om världshändelserna en andra gång, fast med facit i hand.

Q: Jag skulle gärna besöka Kumpunotko. Ligger det i Finland?
A: Ja och nej. Du hittar det inte på Google Maps eftersom orten inte existerar (Kumpunotko är en översättning av Hill Valley), men samtidigt är det en typisk småstad i Finland. Alla har ett torg, en bank, en bio (de flesta i alla fall), en huvudgata med affärer. Och precis som Peters pappa, så finns det invånare som verkar känna alla.

Q: Vilka är de tio bästa sångerna att skriva till?
A: Mycket bra fråga! Jag släppte lös min inre Kim (för dig som inte har läst En dag, Jennifer än så äger han skivaffären), och efter en två timmars diskussion fram och tillbaka så kommer listan här:

1. Don’t Stop Me Now by Queen
2. Live Every Moment by REO Speedwagon
3. We’re Not Gonna Take It by Twisted Sister
4. Night by Bruce Springsteen
5. Don’t Leave Me This Way by the Communards
6. Hysteria by Def Leppard
7. I Surrender by Rainbow
8. Song for Whoever by Beautiful South
9. Come On Eileen by Dexy’s Midnight Runners
10. Flashdance … what a feeling by Irene Cara

Press

➡️ Nu kommer feelgood-debuten som gav sportjournalisten från Stockholm världskontrakt! (Pressmeddelande)
➡️ Risto Pakarinen tog vägen via Kanada till Sverige med sin debutroman (Boktugg)
➡️ Risto från Sollentuna fick världskontrakt direkt med romandebuten (Mitt i)
➡️ Fem frågor till Risto (Scandinavian Traveler, på engelska, pdf)
➡️ “Kometfinnen” som gäst hos Nina & Johannas Debutera eller Dö-podcast.

Sagt om En dag, Jennifer:

”Nostalgisk, rolig och lite finskt smådyster roman som blivit en smärre världssuccé”.
– Femina (13/2019)

“Kul idé och härlig återblick!”
– Aftonbladet Söndag (27/10/2019)

“Gotta ner er i 80-talsreferenser och feelgood på hög nivå med En dag, Jennifer! En av de bästa böcker jag läst. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️”
Snowglitterbooks

“En dag, Jennifer är charmig, rolig och underhållande läsning.”
Hyllan

“En dag, Jennifer av Risto Pakarinen är inte lik någon bok som jag tidigare har läst  … fick lite samma känsla i mig när jag läste boken, som jag fick när jag läste den amerikanske författaren Jonathan Troppers böcker, som jag också tyckte väldigt mycket om. Rekommenderar absolut varmt boken.”
Bims blogg

“En dag, Jennifer bjuder på så mycket värme och nostalgi. 80-talet tar verkligen plats i denna bok, allt från musiken och filmerna. Den här boken gav mig massor med underhållning att jag bara kan ge den betyget ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.
Det här är vad jag kallar en härlig och charmig feelgood!
Mell’s a geek

“Det är en otroligt charmig roman som värmer hjärtat … många män kan lockas att läsa feelgood tack vare den här boken! En dag, Jennifer är en varm debutroman.”
Villivonkasbooks

En dag, Jennifer är en nostalgisk resa till 80-talet med stor igenkänningsfaktor i alla fall för mig … Jag blir väldigt charmad av den här boken och ser fram emot fler böcker av den här författaren.”
Pirjo

“[En dag, Jennifer] är en härlig feelgood i “Tillbaka till framtiden” – anda … En mycket bra debutroman. Om du har växt upp på 80-talet så rekommenderar jag den extra mycket!”
– Tina Danielsson, Bokformen

“En dag, Jennifer är en riktigt bra debut, och jag gillar anslaget i berättartonen. Det finns humor och charm som sveper med mig som läsare.”
Lottens Bokblogg

Jag saknar boken när den är utläst och kommer på mig själv med att fundera över vad som ska hända och hur det går för Peter. När jag kommer på att boken är slut blir jag besviken …  så är boken på det hela en fullpott! En härlig blandning av humor och värme.
Saras Bokhyllor