Jonain päivänä Jennifer

Kiinnostaako aikamatkailu? Onko Paluu tulevaisuuteen kaikkien aikojen paras elokuva? Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, palaisitko kultaiselle 80-luvulle? Jos vastasit kaikkiin myöntävästi, pidät varmasti esikoisromaanistani Jonain päivänä Jennifer.

Sillä…

Peter on jumissa. Lupaava tulevaisuus on kääntynyt helppoon mutta yksinäiseen aikuisuuteen: Työ on tylsää, ystäviä ei juuri ole, paitsi Facebookissa ja romanttisen elämän parasta ennen päiväys näyttää menneen niin ikään ohi.

Erään kostean illan jälkeen, Peter saa Paluu Tulevaisuuteen -elokuvan innoittamana loistavan idean matkata ajassa takaisin onnellisiin päiviin etsimään ensirakkauttaan Jenniferiä! Peter vaihtaa kännykkänsä kasetteihin ja muuttaa teiniaikojensa makuuhuoneeseen – vuoteen 1986.

Takatukka kasvaa ja klooripestyt farkut kiristävät, kun Peter alkaa remontoida vanhaa, hylättyä elokuvateatteria, jonka ensi-iltaan hän kutsuu Jenniferin, elämänsä rakkauden. Kun ensi-ilta koittaa, Peterin on pysähdyttävä kysymään itseltään, mitä hän elämältään oikeastaan haluaa? Voiko kukaan koskaan oikeasti mennä taaksepäin?


➡️ Voit ostaa kirjan vaikkapa Suomalaisesta kirjakaupasta tai Adlibriksestä.
➡️ Äänikirja? Lukijana Ville-Veikko Niemelä: Storytel / Bookbeat
➡️ Lisää kirjailijasta ja kirjan tarinasta.
➡️ Vastauksia Usein kysyttyihin kysymyksiin.
➡️ Jonain päivänä mediassa.

Jonain päivänä Jennifer sosiaalisessa mediassa:
➡️ Instagram: @somedayjenniferbook
➡️ Facebook: From the desk of Risto Pakarinen
➡️ Twitter: @ristopakarinen


Lähde saman tien omalle aikamatkalle! Paina vain Playta, ja anna 80-luvun sulosointujen palauttaa sinut kasettien ja vinyylien aikaan!

Ja sama videoiden kera: https://tinyurl.com/somedayjennifer


Usein kysytyt kysymykset

Onko Jonain päivänä Jennifer tositarina?
En usko. Olen naimisissa Jessican kanssa.

Onko se omaelämäkerrallinen?
Rehellisesti sanottuna minun ei ollut kovin vaikea asettua keski-ikäisen kriisissä olevan miehen asemaan ja vaikka en ole itse koskaan tehnyt Peterin temppua, olen nähnyt Paluu tulevaisuuteen -leffan parikymmentä kertaa ja minusta olisi hauskaa omistaa elokuvateatteri. Olen toki tanssinut vanhojentanssitkin, mutta en koskaan tuntenut Jenniferiä tai ketään hänen kaltaistaan tyttöä. Mutta eivätkö kaikki jossain vaiheessa, miten olisi voinut käydä jos olisimme hypänneet toiseen bussiin tai tehneet jotain muuta eri tavalla?

Kuka oikein olet?
Löydät CV:ni täältä, mutta eihän se tietenkään ole koko tarina. Synnyin Helsingissä ja asuin teininä Joensuussa, mutta nyt asun Ruotsissa – Sollentunassa – vaimoni, kahden lapsemme ja vuoden vanhan Luffen kanssa.

Ja tämä on esikoisromaanisi?
Niin on. Olen kirjoittanut muutaman jääkiekkokirjan ja viimeisimpänä niistä, käänsin ja muokkasin Teemu Selänteen elämäkertaa. Jonain päivänä Jennifer on kuitenkin esikoisromaanini.

Mistä sait idean kirjaasi?
Se tuli mieleen eräänä synkkänä ja myrskyisenä iltana, kun kävelin salilta kotiin ja kuuntelin huippulistaani nimeltä “The Only Playlist You’ll Ever Need”. Päähenkilö alkoi yhtäkkiä jutella kanssani.

Mitä hän sanoi?
Peter sanoi, että hänellä oli tullut mitta täyteen ja että hän oli päättänyt matkustaa ajassa takaisin 80-luvulle. Ja että hän oli keksinyt täydellisen aikakoneen.

Mitä sitten tapahtui?
Jatkoin matkaani kotiin ja aloin kirjoittaa. Salaa tietenkin. En kertonut kenellekään, että yritin kirjoittaa romaania. En edes vaimolleni. Käytin Jerry Seinfeldin metodia ja asetin itselleni tavoitteen kirjoittaa tietyn määrän sanoja joka päivä, ja kun pääsin tavoitteeseeni, laitoin kalenteriini ison mustan rastin. Sitten piti vain pitää huolta, että rastiketju ei katkennut.
Ketju kesti ja muutamaa kuukautta myöhemmin ensimmäinen versioni oli valmis, ja sen näytin Jessicalle, joka saa lukea ensimmäisenä kaiken, mitä kirjoitan.

Ja miksi kirja ilmestyi ensin Kanadassa?
Sain käsikirjoitukseni avulla itselleni Englannista agentin, joka sai sen kaupaksi HarperCollinsille Kanadaan. Myöhemmin myös HarperCollins Nordic kiinnostui tarinasta.

Kirjoitit sen siis englanniksi?
Niin kirjoitin. Kun muutin Ruotsiin melkein 20 vuotta sitten, englannin kielestä tuli kirjoituskieleni. Kirjoitin tosin kirjan suomenkielisen versionkin itse ja oli hauskaa loikata takaisin Kumpunotkoon ja suomalaistaa tarinaa hieman.

Miksi Paluu tulevaisuuteen?
[Kirjailija haukkoo henkeään ihmeissään.]

Oikeasti, miksi Paluu tulevaisuuteen on niin isossa roolissa tässä kirjassa? Miksi ei vaikkapa Vaihtokaupat tai ET?
Koska Paluu tulevaisuuteen on loistava elokuva, ehkä kaikkien aikojen paras. Sen aikamatkustusteema sopi kirjaani täydellisesti, samaten se, että Peter haluaisi kutsua Christopher Lloydin Atlaksen ensi-iltaan. Valinta oli helppo, koska se ei oikeastaan ollut edes valinta. Ilman elokuvaa ei ole koko kirjaa.

Oliko helppo valinta sijoittaa kirjan tapahtumat 1980-luvulle?
Oikeastaan kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2016, mutta aikamatkustaja Peter haluaa palata 1980-luvulle. Olin itse 1980-luvulla teini ja omat kokemukseni ovat luonnollisesti jättäneet jälkensä minuun.

Jonain päivänä Jennifer on todellinen hyvänmielen kirja, oikeastaan romanttinen komedia. Oliko se suunnitelmasi alusta saakka?
Kyseessä on hyvänmielen kirja, ja juuri sellaisen halusin kirjoittaa. Halusin kirjoittaa tarinan, jossa ongelmat eivät ole elämän ja kuoleman kysymyksiä, ja jossa on onnellinen loppu. Eräs asia, jonka päähenkilö oppii kirjan aikana on, että jos oikein päättää jotain, voi onnistua missä vain (ja jos se kuulostaa tutulta, juuri niin “Doc” Brown sanoo Marty McFlylle Paluu tulevaisuuteen -leffassa. Peter ei ole vain koskaan oikein ymmärtänyt, että ei riitä, että haluaa jotakin kovasti, sen eteen pitää myös ponnistella.

Kirja on hyvin elokuvamainen. Ketkä esittävät Peteriä ja Jenniferiä leffaversiossa?
[Nauraa] Martin Freeman ja Lea Thompson

Niinkö?
Ei oikeasti. Leffaa ei ole tekeillä.

Kuinka paljon taustatutkimusta jouduit tekemään?
Minulla on tapana sanoa, että tein kaiken taustatutkimuksen elämällä 1980-luvulla, mutta kun nyt katson taaksepäin, huomaan, että tein aika paljon lisätutkimuksia ennen kaikkea 1980-luvun elokuvista ja musiikista. Istuin kymmeniä tunteja kirjastossa lukemassa vanhoja lehtiä kuvitellen, millaista olisi mennä ajassa taaksepäin ja lukea maailman tapahtumista toisen kerran ikään kuin olisi aikamatkustaja, joka tietäisi jo miten sitten kävi.

Haluaisin käydä Kumpunotkossa. Missä päin Suomea se on?
Ei missään ja kaikkialla. Kumpunotkoa ei löydy kartalta, koska sitä ei oikeasti ole olemassa – nimi on vain käännös Paluu tulevaisuuteen -elokuvan Hill Valleysta – mutta se on kuin mikä tahansa suomalainen pikkukaupunki, jossa on tori, pankkitalo, elokuvateatteri ja pääkadun varrella pikkupuoteja. Ja tietenkin Peterin isän kaltaisia ihmisiä, jotka tuntuvat tuntevan kaikki.

Anna vielä lista kymmenestä biisistä, joiden tahtiin on hyvä kirjoittaa!
Loistava kysymys, olet selvästi nokkela tyyppi. Pidin sisäisen Kimini kanssa pienen palaverin – Kim on siis Kumpunotkon levykaupan omistaja, kannattaa lukea kirja – ja parin tunnin session päätteeksi saimme listan kasaan. Tässä se on:

1. Don’t Stop Me Now – Queen
2. Live Every Moment – REO Speedwagon
3. We’re Not Gonna Take It – Twisted Sister
4. Night – Bruce Springsteen
5. Don’t Leave Me This Way – the Communards
6. Hysteria – Def Leppard
7. I Surrender – Rainbow
8. Song for Whoever – Beautiful South
9. Flashdance … what a feeling – Irene Cara
10. Come On Eileen – Dexy’s Midnight Runners

Jonain päivänä Jenniferin pressikatsomo

➡️ Risto Sisuradiossa Ikäheimon ja Peltosen vieraana.
➡️ Risto Scandinavian Traveler -lehdessä (englanniksi, pdf)
➡️ “Esikoiskirjalla maailmalle” – Iltalehti.
➡️ “Jääkiekkotoimittaja kirjoitti salaa öisin romanttisen viihderomaanin” – Helsingin Sanomat
➡️ Radio Nostalgiassa Katja Ståhlin vieraana:

Risto Pakarinen

Jonain päivänä Jenniferistä sanottua:

“Kevyt ja nostalgisia yksityiskohtia pursuava romaani on piristävää luettavaa.”
– Kotiliesi (Syksyn paras viihdekirja)

“Risto Pakarisen Jonain päivänä Jennifer on kelpo esikoinen … sympaattinen tarina lukiovuosiinsa ja Kumpulaaksoon palaavasta Peteristä rullaa kepeästi…”
Apu (46/2019)

“Pakarisen viehättävä ”Jonain päivänä Jennifer” -esikoisromaani tuoksuu vhs-kaseteille, Simple Minds -musiikille ja farkkukankaalle!”
– Bookbeat.fi

“… täydellinen kirja 80-luvun lapselle!”
– Sannan kirjagram

“Hellyttävän hurmaavan hykerryttävä on tämä Risto Pakarisen Jonakin päivänä Jennifer..”
– Suttastiina

“Risto Pakarinen on Suomen Nick Hornby”
– Suomalainen.comin arvioija

“Tästä kirjasta tuli hyvä mieli ja jäi hymy huulille. Ihanaa nostalgiaa 80-luvulta ja romantiikkaa. Tykkäsin tosi paljon.”
– Nina, Suomalainen kirjakauppa, Tampere

“Suosittelen Pakarisen kirjaa luettavaksi hetkiin, jolloin kaipaa viihdyttävää, hyvin kirjoitettua hyvänmielen kirjaa. Ja erityisesti niille, joiden mielestä Paluu tulevaisuuteen on kaikkien aikojen paras elokuva. Ja niille, jotka rakastavat aikamatkailua.
– Anneli Airola, Kirjojen kuisketta